Külmkuivatamine

Külmkuivatamine toimub sublimatsiooni teel, kus toiduaine külmutatakse kiirelt, seejärel eemaldatakse sellest vaakumis aeglaselt soojendades külmumisel tekkinud jääkristallid. Aurustunud jää püütakse kinni spetsiaalsete torustikega, mis on aurustunud jää püüdjad. Niimoodi kuivatades jääb toiteväärtusest alles kuni 98% ning toidukraam maitseb ja lõhnab samamoodi kui värskelt.

Külmkuivatada saab kõiki toiduained: marjad, aedviljad, puuviljad, seened, maitsetaimed, liha, mereannid jne.

Külmkuivatamine ehk sublimatsioonkuivatamine, inglise keeles freeze-drying, on NASA teadlaste täiustatud tehnoloogia. Maailma esimene külmkuivati konstrueeriti juba 1904. aastal.

Külmkuivatatud toiduained säilitavad kõik peamised omadused nagu värvus, kuju, suurus, maitse, tekstuur ja toit­ained. Kuigi toiduaine maht ei muutu, väheneb selle kaal 70-90 protsenti. Sõltuvalt pakendamise liigist on külmkuivatatud toiduaine säilivusaeg kuni 25 aastat. Tooted ei vaja säilitamiseks mingeid lisaained. Seetõttu on tulemus tervislikum ja kvaliteetsem kui teiste kuivatusmeetodite puhul.

Külmkuivatatud toitu loetakse toortoiduks, kuna protsess toimub alla 40°C.