Kirjeldus
Külmkuivatatud ternespiim pulbrina on toodetud Eestis lehma esimesest piimast, mida lehm annab oma vastsündinule esimese 24 kuni 48 tunni jooksul pärast sündi. Ternespiim kogutakse kokku Eesti lehmadelt. Külmkuivatamisel on ternespiimast eemaldatud vaid vesi, kuid säilinud on vitamiinid, antioksüdandid, mineraalained, mikroelemendid, lõhn, maitse ja toiteväärtus kuni 98%. Kuna külmkuivatamine toimub alla 40°C, siis on toit kõrge kvaliteediga toortoit. külmkuivatatud.ee külmkuivatatud ternespiima pulber ei sisalda lisatud suhkruid, säilitusaineid, lisaaineid ja on e-ainete vaba.
Ternespiim on kõrge valgusisaldusega toiduaine, milles valk moodustab vähemalt 20% toote energiasisaldusest. Täispiimaga võrreldes on ternespiimas rohkem kui viis korda kõrgem valgusisaldus. Kõrge valgusisaldus soodustab lihaste kasvu ja aitab hoida luid. Rohkem kui poole ternespiima valgust moodustavad immuunglobuliinid (IgA, IgG1, IgG2, IgM). Bioaktiivsetest valgulistest ühenditest leidub lehma ternespiimas veel proliinirikkaid peptiide (PRP), laktoferriini (LF), kasvufaktoreid (IGF-I, IGF-II, TGF-β, EGF), mis on evolutsiooni käigus loodud tugevdama immuunsüsteemi, soodustama kudede kasvu, limaskestade arengut jms.
Külmkuivatatud ternespiima soovituslik kasutamine
Külmkuivatatud ternespiima pulbrit soovitatakse kasutada bioaktiivse toiduainena (toortoiduna, mitte kuumutada üle 40 kraadi) kokkupuutel sülje ja maomahladega. Toime avaldumiseks piisab 3 grammist (paarist teelusikatäiest) päevas. Soovitatav on seda enne alla neelamist mõnda aega suus hoida ja lasta seal imenduda. Pulbrit võib segada ka toidu sisse (nt jäätisesse või toidu maitsestamiseks).
Säilitamine: hoida ternespiima pulber toatemperatuuril kuivas kohas otsese päikesevalguse eest kaitstult. Pakend tuleb peale kasutamist minigripist õhukindlalt sulgeda!
Külmkuivatatud ternespiima pulber on toortoit
- 100% ternespiim – ei sisalda lisatud suhkruid, sisaldab looduslikult esinevaid suhkruid.
- looduslik, puuduvad säilitusaineid, lisaaineid ja on e-ainete vaba
- ternespiim on valgurikas ja sisaldab proliinirikkaid peptiide, laktoferriini, kasvufaktoreid, mis on evolutsiooni käigus loodud tugevdama immuunsüsteemi
- külmkuivatatud ternespiim on toortoit, milles on säilinud rohkem kasulikke toidukomponente (fütotoitained, vitamiinid, ensüümid ja mineraalained) kui kuumtöödeldud toidus.
- Eestis toodetud
- püsi terve!
Allikad: Vikipeedia: külmkuivatamine, loe mida Eesti teadlased räägivad ternespiima kasulikkusest Postimehe Maa Elu artiklist, rahvameditsiinis on ternespiima juba ammu kasutatud, vt artiklit Loodusajakirjast.